cart
Валута:

header1 old

Принцип на действие на инфрачервеното отопление

Налични са субтитри на български език.

Отоплението на третото хилядолетие – така наричат специалистите инфрачервеното отопление.

Съвременните лъчисти системи работят на принципа на слънцето - равномерно и във всички посоки, като използват инфрачервения спектър, в чийто диапазон свети и огромният естествен енергиен източник. Усещането е като в ранна пролет - въздухът е свеж и хладен, но човек се чувства приятно топло. С инфрачервеното отопление може да се създаде благоприятна и комфортна обстановка - независимо от сезона, не само в дома или офиса, но и в хотела, на балкона, в кафенето на открито, в супермаркета.

Принцип на действие – вдъхновен от природата!

Дори в студен зимен ден, ако слънцето грее силно, чувстваме, че ни е топло. Разликата е очевидна ако застанем на сянка - веднага отново усещаме студа. По същия начин работят и инфрачервените панели - когато инфрачервеният панел излъчва топлина, всички твърди предмети (стени, под, таван, мебели и хора) се затоплят директно, без да е необходимо въздухът да е повишил температурата си преди това. Повърхностите и вещите акумулират топлината и отново я отдават в пространството, затопляйки и самото помещение.

Слънчеви лъчи

  • Въздухът остава почти неподвижен - няма завихряне на прах и микроби.
  • Стените винаги са малко по-топли от въздуха и не се образуват кондензни плесени.
  • Въздухът не се изсушава, непрякото му нагряване позволява да се поддържа нужното ниво на кислород и влага в помещението. Микроклиматът е здравословен и природосъобразен.
  • Температурните разлики в помещението, характерни за класическите отоплителни системи, значително намаляват, с което изчезва ефектът "студени крака - топла глава".
  • Постига се значителна икономия на енергия, тъй като този вид отопление изисква много по-ниска консумация на енергия в сравнение с традиционните отоплителни уреди на ток, липсва работа по инерция при включване, а също така има възможност за зоново отопление, което позволява лъчистите уреди да топлят ефективно само там, където е нужно.
  • Инфрачервеното отопление създава по-добър комфорт при по-ниска температура.
  • Отоплителните панели са напълно безшумни.

Сравнение с традиционното отопление

Отопление чрез конвекция   Инфрачервено отопление
     
Традиционно отопление - чрез конвекция: ефект "топла глава - студени крака"   Инфрачервено отопление - развномерни лъчи: благоприятни за човешкото здраве

Сертификати / Certificates