cart
Валута:

header1 old

ИНФРАЧЕРВЕНО ОТОПЛЕНИЕ

Съчетанието на думите инфрачервено и лъчисто с думата отопление все още звучи неразбираемо и смущаващо за някои хора.

Всъщност процесът на затопляне чрез инфрачервено лъчение е част от живота на всички нас.

Всяко нагрято тяло, включително и човешкото, излъчва инфрачервени лъчи.

Земната повърхност се затопля от инфрачервените лъчи, които слънцето изпраща към нея. Чистият въздух на  практика е „прозрачен” за лъчите.

Затопля се не директно от Слънцето, а при  контакта  си със земната повърхност.

Наричаме инфрачервените лъчи и топлинни, поради силно изразения им топлинен ефект, на който се дължат полезните им свойства.

Точно лъчистата топлина, излъчвана от камината, е тази, която ни привлича  зимно време към огъня и ни създава приятно усещане.

Kaквo пpeдcтaвлявaт вcъщнocт инфpaчepвeнитe лъчи?  

Инфpaчepвeнoтo излъчвaнe e вид eлeктpoмaгнитнo излъчвaнe,  фopмa нa eнepгия, кoетo зaтoпля тeлaтa и пpинaдлeжи към чepвeния cпeктъp нa извън видимaтa cвeтлинa.

При включване на инфрачервен уред в дадено помещение, той затопля повърхността на стените, пода и тавана, мебелите,  хората, които са в зоната на пряко лъчение.

Въздухът в помещението започва да се затопля от момента, в който повърхностната температура на стените се изравни с неговата температура и я надвиши.  

Лъчите, излъчвани от отоплителните панели, са само инфрачервени, докато в невидимата част от слънчевия спектър има освен инфрачервени и ултравиолетови лъчи.

Човешките очи нe виждaт в тoзи cпeктъp, нo ниe чyвcтвaмe eнepгията от инфрачервените лъчи, когато температурата на съответното тяло е по-висока  от тази на човешкото.

Т.е. - xopaтa възпpиeмaт инфpaчepвeнитe лъчи oт нaгpeтитe тeлa кaтo yceщaнe зa тoплинa.

Инфpaчepвeнитe лъчи ca къcoвълнoви, cpeднoвълнoви и дългoвълнoви.

Дължинaтa нa eлeктpoмaгнитнитe вълни, излъчвaни oт нaгpeтитe пpeдмeти зaвиcи oт тeмпepaтypaтa на телата.

Koлкoтo пo-виcoкa e тя, тoлкoвa пo-къca e eлeктpoмaгнитнaтa вълнa и cъoтвeтнo излъчвaнeтo e пo-интeнзивнo.

Инфрачервеният спектър се дели на три области: IR A (къси вълни), IR B (средни вълни) и IR C (дълги вълни).

Диаграма на спектъра

Според спектъра на лъчите на различните групи инфрачервени уреди те се делят на късовълнови /от 780nm до 1400nm/, със средна дължина на вълната /1400nm до 3000nm/ и дълговълнови / от 3000nm до 1mm/. За успокоение на тези, които с опасение си мислят за микровълновите готварски печки, няма инфрачервени отоплителни уреди, които да излъчват  електромагнитни вълни с честоти от около 2,45 GHz   /дължина на вълната λ = 12,23 cm/, с каквито работят домашните микровълнови фурни. Инфрачервеното излъчване е електромагнитно излъчване с дължина на вълната от 770 nm до 1 mm , т.е. – по-голяма от тази на видимата светлина и много по-малка от тази на микровълновото излъчване.

1

Късовълнови нагреватели се използват най-често във външните части на заведенията и ресторантите, в беседката, край барбекюто, на терасата. Наричат ги  отоплителни лампи, защото светват при включване. Заставайки под тях, хората усещат приятна топлина и често си задават въпроса как работят.  Нали обикновено отоплителните уреди се монтират на ниско, защото затопленият  въздух  се издига нагоре. Да, така е при конвективното отопление, при което въздухът „пренася” топлината. Но навън, особено при липса на ограждения, конвективните уреди няма как да се справят. Инфрачервените уреди са реално единствената възможност да се осигури затопляне на открити външни площи.

220830 2

220830 3

Късовълновите уреди имат най-малка дължина на вълната - от 780nm до 1400nm, те изглеждат като лампи и светят в червен или жълт цвят. Светят, защото малък процент от излъчваните лъчи са толкова къси, че са на границата между видимия и инфрачервения спектър и затова са видими за човешкото око.        

Този тип нагреватели затоплят бързо, веднага след включването им.                                                   

Обикновено се използват за работа навън, в по-сурови условия – при вятър, дъжд, сняг.  Може да се ползват за отопление  в производствени цехове, складове, оранжерии, ферми, птицеферми.   

Късовълново отопление е добро решение за затопляне на пиленца, прасенца и други малки животни, ползва се и в терариуми или за топли витрини.

Тогава се ползват основно отоплителни крушки с мощности от порядъка на 250W. При нужда от отопление в  животновъдни ферми, се монтират инфрачервени уреди със специална конструкция, позволяваща измиването им отвън и отвътре.

При избор на уреди за ползване на открито е важно да се провери тяхното ниво на защита от прах и влага – IP. За работа при дъжд и сняг са подходящи нагревателите с IP минимум 55.

Подходящи са за зоново отопление на отделни работни места в големи производствени  цехове.                                                                                                                                              

Предлаганите късовълнови уреди са с различни мощности – от 600, 1200, 1500, 2000 до 6000W и повече.  По-мощните уреди са подходящи за отопление на помещения с голяма височина – спортни и търговски зали, магазини, изложбени площи, оранжерии и други. Принципът на работа чрез излъчване осигурява постигане на по-равномерно разпределение на топлината във въздуха по височина в помещението. При лъчистото отопление  значително се намалява запрашеността, което се постига благодарение на по-ниските температури на излъчващите повърхности и по-малката подвижност на въздуха.

Когато се изисква затопляне на външни площи, в зависимост от разположението им спрямо околните сгради и наличието на  ветрозащита, се залагат уреди, осигуряващи 250-500 W/m2.

Уредите за външни площи са с по-голяма мощност от тези, които са предвидени за ползване вътре в помещенията, защото трябва да преодолеят неприятното усещане за студ, породено от студения външен въздух и повече или по-малко интензивното въздушно течение. 

220830 4

Средновълновите нагреватели са подходящи за закрити и частично открити пространства. Те не излъчват светлина, топлината им е мека и приятна. Подходящи са като за жилищни и офис помещения, така и за беседки, тераси, барбекюта, закрити басейни, магазини, производствени цехове. Този вид уреди не светят при включване. Дължината на вълната при тях варира от 1400nm до 3000nm. Обикновено са с мощност от 600 до 4000W. 

220830 5

220830 6

220830 7

Тези нагреватели са подходящи и за зимни градини, работилници, гаражи.

220830 8

Най-доброто решение за отопление на жилища са дълговълновите нагреватели.

Въздействието на дълговълновите топлинни лъчи е с най-благоприятно влияние върху човешкия организъм.

Пpинципът  нa дeйcтвиe нa мeдицинcкoтo oбopyдвaнe зa физиoтepaпия е на базата на това лъчение. В инфрачервените  кабини се ползват топлинни лъчи от дълговълновия диапазон, които са същите като генерираните от човешкото тяло. Прониквайки в тялото на дълбочина до 4 мм, инфрачервените вълни нагряват мускулите и тъканите. Доказано е, че това лъчение влияе благотворно върху човешкото здраве, затова и се прилага толкова често при различни оздравителни процедури.

Предимствата на лъчистото отопление са били известни и на нашите прадеди.

Много български къщи са се отоплявали със зидани печки с висока  ефективност  - до 90%.

Огънят от огнището отоплявал не само всекидневната, но и поне още две помещения чрез топлообменник, направен от канали, които удължавали пътя на димните газове и  осигурявали  акумулиране на топлина. 

В зависимост от типа на печката и нейната маса, отдаването на топлина продължавало от 6 до 24 часа след загасване на огъня.

Toзи начин на отопление е специфичен и за корейският ондол, турските хамами /бани/.

220830 9

220830 10

По римско време много често за отопление на жилищни и обществени сгради е използван   хипокауста   - система за подово и стенно отопление, осъществявано посредством прекарване на горещ въздух и димни газове по канали или в свободното пространство под подовата настилка и между зидарията и облицовката на стената.

220830 11

Подът на сградата се опирал на колони от керамични плочи, високи до един метър. Между колоните се образували кухини, през които преминавал топъл въздух от горящата пещ и излизал на покрива през комин. От топлият въздух  подът и стените се нагрявали равномерно и предавали топлината в сградата.

Дълговълновото лъчисто /инфрачервено/ отопление осигурява чувство за топлинен комфорт при 18-20-22 градуса температура на въздуха. По подобен начин човек се чувства при 25-26 градуса температура на въздуха при ползване на конвективно /въздушно/ отопление, примерно с климатик. Еднаквото усещане при различна температура в двата случая има своето обяснение  – усещането за топлина зависи от топлообмена между човешкото тяло и околните повърхнини. Въздухът може да е с температура над 25 градуса, а на човек да му е хладно, особено ако се намира близо до външна стена, която е с температура на вътрешната си повърхност около 15 градуса. И обратно – ако стените са затоплени, човек се чувства добре и при температура на въздуха  18 – 20 градуса.      Разбира се,  различните хора  имат  различни  изисквания  и  усещания, но за преобладаващата част от тях при лъчисто отопление за комфортна се приема температурата от 18 до 22 градуса. Сега, когато стане въпрос за качество на отопление, сме свикнали да гледаме термометъра, отчитащ температурата на въздуха. С все по-разширяващото се ползване на лъчистите отоплителни системи, по-важно ще е да знаем повърхностната температура на стените, пода и тавана.

Термометър за дистанционно измерване на повърхностната температура :

 220830 12 1220830 13 1

Инфрачервеното отопление създава усещане по-добър комфорт при по-ниска температура на въздуха в сравнение с конвективното.

Благодарение на това е и по-икономично с 30-50 %.

През последните години  се увеличава  използването на инфрачервени отоплителни уреди.

Не на последно място условия  за това създава и нарастващият брой жилища с добра топлоизолация.

Важно изискване за осигуряване на комфортно и икономично отопление е наличието на качествена дограма и добра топлоизолация  на стените, пода и тавана.  Външната изолация на жилището е важна за икономичната работа на всяка отоплителна система, но при лъчистото отопление е от още по-голямо значение, защото уредите затоплят директно стените. Препоръчително е,  преди да се вземе решение за вида на отоплението, да се помисли за подобряване термостабилността на жилището. Ефектът от санирането може да се подобри при боядисване вътрешната страна на външните стени с термокерамична боя. Тя действа като „огледало“ за топлинните лъчи.  

220830 14

Комбинацията от добра изолация на жилището с лъчисти отоплителни уреди осигурява икономично отопление, свеж въздух, здравословна среда и комфортно усещане.                                         

Дълговълнови инфрачервени отоплители се предлагат във  вид на панели.

Панелите InfraHEAT са изключително тънки и компактни, позволяват монтаж на стена или таван.

Благодарение на нагревателния елемент от въглеродни нишки, продукт на най-новата технология в областта, вграден в панелите InfraHEAT, те излъчват с дължина на вълната от 3000 nm до 1mm.

Топлинните лъчи с тази дължина на вълната са най-благотворни за човешкия организъм.

Самите панели са с много малка консумация на енергия - от 300W до 800W на час.

Инфрачервените  /топлинните/ лъчи се излъчват и  разпространяват под формата на електромагнитни вълни, докато на пътя им не „застане” материален обект. Тогава голяма част от лъчите се преобразуват в топлина, друга част се отразяват, преобразувайки се в топлина при „среща“ с друг материален обект. Така те затоплят стените, пода, тавана, които акумулират топлината и впоследствие я излъчват обратно в помещението.

При отопление с лъчист уред няма опасност от завихряне на въздух, който да разнася прах и микроби в стаята.

Самият въздух не се изсушава, а остава с оптимална влажност и е благоприятен за обитателите, затова лъчистото отопление е подходящо и за хора с астма и алергии. Стените  винаги са по-топли от въздуха, това намалява до минимум предпоставките за поява на конденз и мухъл.

За добре изолирано помещение  с външна изолация (примерно - стиропор  6-8 сm, качествена дограма, изолиран под,

Таван) и площ 16-20 кв. м е необходим панел InfraHEAT 800L  - мощност 800 W, размери 60х120см.

ВАЖНО !!!

Тези характеристики са валидни само за панелите, чиято сърцевина се състои от специално проектираното за целта платно от въглеродни влакна и никел, което е вградено чрез изолационен пласт между двете външни алуминиеви плочи. Тази тъкан от въглеродни влакна превръща абсорбираната ел. енергия  в инфрачервени лъчи с дължина на вълната над 3000 nm. Тя е продукт на най-новата технология в тази област и прави панелите InfraHEAT по-ефективни и икономични в сравнение с панелите, при които се използват други нагревателни елементи.

220830 15

220830 16

Освен че притежават висока ефективност, отоплителните панели InfraHEAT са стилни, компактни, надеждни, с дълъг живот и не изискват поддръжка.

Има различни серии - стандартна серия, луксозна серия с бяло или черно стъклo, панели с керамично покритие, огледални панели  и панели-картини, които могат да бъдат поръчани от всеки според индивидуалният му вкус и според интериора на стаята, за която е предвиден отоплителния уред.

220830 17

220830 18

220830 19

220830 20

Лъчистите отоплителни панели InfraHEAT  са чудесно решение за всеки дом, но разумният избор изисква съобразяване на вида отопление с характеристиките на жилището.

За да може панелите да се ползват като  основен източник за отопление, сградата трябва да е термостабилна.

При избора на нужната мощност за отделните отоплителни уреди е полезна консултацията със специалист.

Панелите са с мощност от 300 до 800 W.

800-ватовият панел е достатъчен за стая с площ 16-20 м2, разбира се, ако жилището е с добра топлоизолация и  качествена дограма.

Към дълговълновото инфрачервено отопление спадат и лентовите системи за лъчисто отопление AHT SSRH .

Техните нагревателни елементи са с мощност 150 W/m2.

220830 21

220830 22

Нагревателните елементи са от ленти аморфен метал с двойна изолация, закрепени на стъклофибърна мрежа.

Могат да се използват самостоятелно или в комплект според изискванията за отопление на конкретното помещение.

Препоръчително е управление по температура или по температура и време.

Нагревателните елементи са с малко тегло и голяма площ на нагряване. Има 27 различни размера, което улеснява направата на системи с възможно най-малък брой елементи и спестява от времето за монтаж.

Лентовите системи за лъчисто отопление са съвместими с всички видове подови покрития.

Подходящи са за монтаж на таван и стена.

Системата за подово отопление AHT SSRH осигурява постоянна и изключително комфортна топлина, без шум, без въздушно течение, без завихряне на прах и микроби. Въздухът не се изсушава. Непрякото му нагряване позволява да се поддържа нужното ниво на кислород и влага в помещението.

Няма нужда от радиатори, няма горещи повърхности в стаята.

Отоплението е равномерно, здравословно, икономично, безопасно, природосъобразно.

Нагревателните елементи AHT SSRH са проектирани и произведени съгласно най-високите стандарти за безопасност и са сертифицирани от най-престижните организации по безопасност в света като Underwriters Laboratories, Nemko, SAA, PSE, ISI, Gost-R и др.

Лентовите системи за лъчисто отопление с ленти от аморфен метал са сравнително отскоро на пазара и са алтернатива на използваните досега системи с кръгли нагревателни кабели.

Сравнителният анализ между аморфната лента и обикновения кабел показва предимствата на новите системи.

Загубите на електроенергия в кръглия нагревателен проводник са 2-4 пъти повече от разходите за затопляне на лентовия елемент, което обяснява по-голямата ефективност на аморфния нагревателен елемент и получаващият се благодарение на това енергоспестяващ ефект.  Голямата топлообменна повърхност на лентата позволява да се постигне една и съща топлинна мощност и ефективност при по-ниска температура на нагревателния елемент, като по този начин се гарантира по-голяма безопасност.  Аморфната лента осигурява много по-равномерно разпределение на топлината в сравнение с кръглия проводник. Броят на студените зони при използване на аморфна лента е почти 40 пъти по-малък, отколкото при използване на конвенционален проводник при същите условия, което прави приложението и много по-ефективно.

Аморфната лента достига работната си температура много по-бързо от кръглия проводник. Лентата достига температура от 30 °C след 3 минути; Проводникът достига същата температура след 10 минути - повече от три пъти по-бавно.

220830 23220830 24

Икономия на енергия е възможна когато нагревателният елемент достигне  определена специфична температура.

Лентите на основата на метална аморфна сплав имат много ниска маса благодарение на своята малка дебелина (20 - 25 микрона).

Това позволява бързо достигане до зададената температура при по-малка консумация на енергия в сравнение с обикновния нагревателен елемент.

Електрическото съпротивление на стандартния проводник е значително по-малко от това на аморфната лента, което изисква по-голяма маса

на проводника за постигане на същото електрическо съпротивление.

При едно и също електрическо съпротивление двата нагревателни елемента осигуряват едно и също топлоотдаване, но на аморфната лента и трябва по-малко време и по-малко ел.енергия за това.

Може да посетите специализирания магазин за инфрачервено отопление в София, на бул. Цар Борис III - 85, където да получите реална представа за богатото разнообразие от ефективни отоплителни уреди.

Заповядайте при нас, пишете ни  или се обадете на някой от посочените телефони. Отделете ни 10 минути от времето си, за да ни обясните какво представлява вашето жилище или работно място,

какъв отоплителен ефект искате да постигнете, с каква инвестиция. Това ще ни позволи да ви предложим оптимален вариант за вашата отоплителна система, съобразен с вашите изисквания и особеностите на жилището ви.

Сертификати / Certificates