cart
Валута:

header1 old

Как работят късовълновите инфрачервени уреди?

Какво е кварцово/късовълново инфрачервено отопление?

Кварцовото отопление е вид лъчисто отопление, обикновено наричано инфрачервено отопление с къси вълни. Светлинното отопление използва инфрачервени вълни, за да загрява директно повърхностите на обектите. Всички обекти излъчват и абсорбират инфрачервена топлина, която е част от електромагнитния спектър с честота под видимата светлина. По-горещите предмети излъчват повече инфрачервена топлина. Това е основата на технологията на повечето инфрачервени кварцови нагреватели.

Инфрачервената топлина е открита в началото на XIX век от Уилям Хершел, който нарича невидимата светлина "инфрачервена", защото смята, че е "под червената светлина", тъй като "infra" на латински означава "по-надолу". Това означава, че Хершел открива форма на светлина (сега известна като "инфрачервена") извън червената светлина в електромагнитния спектър и отбелязва за първи път в историята, че има видове светлина, които не могат да се видят с просто око. Първите инфрачервени нагреватели използват това, което е известно като "близка инфрачервена" или "късовълнова инфрачервена" светлина, която е най-близо до червената в светлинния спектър и може да съдържа големи количества топлина.

 

Как действа кварцово/късовълново инфрачервено отопление?

Принципът на кварцовото отопление е добре известен и се ползва в продължение на много години. Електрическата инфрачервена енергия се движи в права линия спрямо източника на топлина. Тази енергия се насочва към специфични шаблони чрез оптично проектирани отражатели. Инфрачервените лъчи се разпространяват под формата на светлина, като се движат навън спрямо източника на топлина и се разпространяват на разстояние.

Кварцовото отопление работи подобно на слънцето, пътува в паралелни линии, дори може да премине през вакуума на пространството. Ето защо отоплението с кварц не се влияе от вятъра и може да затопля хората и предметите директно. Кварцовите нагреватели са подходящи както за отопление на открито, така и за отопление на закрито. Поради тяхната интензивност на загряване са много ефективни и за отопление на помещения.

 

Как работят кварцовите нагреватели?

Кварцовият нагревател е общ тип инфрачервен нагревател и създаването и последващото отделяне на топлина от нагревателя се извършва от нагревателния елемент, заграден в кварцова тръба. Отоплителният елемент произвежда инфрачервена топлина при необходимата дължина на вълната, за да се създаде подходящо ниво на интензивност за загряване на необходимия специфичен материал. Целта на кварцовата тръба е да предпази нагревателния елемент и да спре изтичането на конвективна топлина (затопляне на въздуха).

Принципът на кварцовото отопление работи, когато нагревателният елемент стане много горещ, а кварцовата тръба изпитва внезапно натрупване на топлина. Когато кварцовата тръба достигне подходящата температура, тя започва да разпространява инфрачервена топлина. Дължината на вълната на топлината, произведена от този процес, е призната за идеална за човешкото тяло. Инфрачервената топлина се абсорбира директно от хората и предметите в близост до кварцовия нагревател. Много малко количество инфрачервена топлина се абсорбира от въздуха, поради факта, че инфрачервеният спектър е почти напълно извън абсорбционния спектър на въздуха.

Сертификати / Certificates